JORDI GRAS

Han nascut dos infants amb el genoma modificat

El passat 28 de novembre es va celebrar a Hong Kong una reunió científica d’especialistes en l’edició del genoma humà. No va ser una reunió científica més, com n’hi ha tantes al món quasi a diari. A Hong Kong el científic xinès Dr. He Jiankui va explicar que utilitzant la tècnica CRISP-Cas9 havia desactivat un gen de dos embrions humans, que després van ser implantats i dels quals han nascut dues bessones recentment.

Les crítiques que va rebre el Dr. He Jiankui es van centrar en els aspectes següents:

-El projecte ha estat portat pràcticament en secret

-La necessitat d’inactivar el gen en qüestió en aquests infants no està gens justificada (el gen és el CCR5, més endavant en parlarem)

-No queda clar que els pares hagin expressat un consentiment degudament informat d’aquest experiment, com manen totes les normes d’experiments en humans

-I per acabar, la possibilitat de que la inactivació del gen CCR5 pugui perjudicar els nadons no ha estat degudament explorada.

El científic xinès va justificar el seu experiment en base a que el pare era portador del virus de la sida i que la inactivació del gen CCR5 dificultaria la possible infecció dels fills.

El gen CCR5 genera una proteïna que està relacionada amb els mecanismes de defensa que té l’organisme mitjançant els glòbuls blancs de la sang. Però el virus de la sida s’aprofita d’aquesta proteïna per penetrar en les cèl·lules i infectar-les. En això es basa el científic xinès. Però també se sap que el CCR5 juga un paper important defensant l’organisme davant d’altres virus als quals ara els nadons seran especialment sensibles.

Per altra banda, avui existeixen molts procediments eficaços per evitar la transmissió del virus de la sida de pares a fills, per tant no està justificada la modificació genètica en aquesta situació.

foto: google.es

Els arguments del científic xinès no van convèncer els seus col·legues especialistes en el tema. De fet uns dies abans d’aquesta reunió una entitat oficial xinesa, la Comissió Nacional de Salut va decidir investigar la universitat on s’havien realitzat els experiments. A més l’Acadèmia de Ciències de la Xina va fer una declaració de condemna d’aquest experiment. Igualment la Societat de Genètica de la Xina i la Societat Xinesa per la recerca en cèl·lules mare van fer una declaració conjunta on deien que l’experiment “violava els principis ètics internacionalment acceptats que regulen l’experimentació en humans (…)”

En la mateixa data de la reunió de Hong Kong, el director de l’Institut Nacional de la Salut dels Estats Units va dir en un comunicat que aquest experiment “demostrava una clara voluntat per part del Dr. He i el seu equip de vulnerar les normes ètiques internacionalment vigents”

Entre els científics que treballen en aquest camp ara hi ha una preocupació per que aquest experiment tant maldestre del Dr. He pot generar desconfiança davant d’altres estudis en marxa sobre malalties hereditàries que se sap que obeeixen a un mal-funcionament d’un sol gen com són la malaltia de Huntington o la malaltia de Tay-Sachs, que són malalties neurològiques greus.

Només afegir que experiments d’aquesta envergadura que modifiquen no solament el genoma d’un individu sinó també de tota la seva possible descendència, si s’han de realitzar ha de ser en les condicions de la màxima transparència davant de la comunitat científica i de la societat en general i després d’obtenir acords amplis tant dels científics com de la societat.

foto: He Jiankui. www.lavanguardia.com

Jordi Gras

3 de gener de 2019