foto: tribus de la segarra

La Llacuna amb Sant Magí

Dissabte 22 d’agost: banderoles de colors que pengen a la plaça de la Llacuna, les voltes guarnides amb plantes, moltes taules i cadires, els bars que serveixen, mascaretes, molta tranquil·litat, no hi ha cotxes, s’hi està bé. La Llacuna: un poble tranquil, endreçat, net, amb molta personalitat, carrers estrets, portals adovellats, i una plaça preciosa i molt acollidora.

 

En una capella lateral a l’església, hi ha l’exposició sobre Sant Magí, sobre el sant, l’aigua, el monestir, i el passat i present d’aquest lloc que ha estat tan vinculat amb la Llacuna i també amb tants altres pobles del nostre país.

 

Exposició muntada pels Amics de Sant Magí, en commemoració dels 400 anys de l’Aplec de Sant Magí, segons documents antics. Per celebrar aquests 400 anys, hi havia programades diferents activitats, que no s’han pogut portar a terme a causa de les normes sanitàries establertes. Tot i així, s’han pogut celebrar els concerts de les “Nits Musicals de la Brufaganya”, a l’exterior. Queda per veure si l’aplec del setembre es podrà arribar a celebrar. 

 

Junt amb l’exposició, es presenta també aquest vespre el llibre de la Montserrat Rumbau: “500 anys de vida rural a Sant Magí de la Brufaganya i entorns.

Pontils-Valldeperes-Vallespinosa-Sta. Perpètua de Gaià-Viladeperdius-Montalegre”. Llibre editat per l’Associació Cultural Baixa Segarra de Sta. Coloma -l’ACBS- i per l’editorial Cossetània.

 

El Silvestre Palà de l’Associació d’Amics de Sant Magí, i també president de l’ACBS, ha parlat de l’exposició, i de la presentació del llibre, com els actes d’aquest 2020 que s’han pogut tirar endavant, malgrat les restriccions del coronavirus.

 

El Josep Torelló, autor d’un llibre sobre el passat de la Llacuna,  ha sigut la persona que ha presentat a l’autora, i ha parlat del llibre, i n’ha destacat alguns aspectes que li han cridat l’atenció. 

 

Justament la seva mare, la Carme Junyent del mas Cortadelles, és una de les protagonistes del llibre, tal com ha explicat el Josep i la mateixa autora. El llibre hi ha presents dues classes de protagonistes, uns són les persones que han explicat la vida en aquests pobles i masos abans dels anys 50-60. A partir dels anys 50-60 ja tot canvia, la majoria dels veïns abandonen els pobles i masos, i es traslladen a Sta. Coloma, alguns a Igualada i altres a Barcelona. Ara, als estius, aquests pobles tornen a estar plens, amb els fills i néts dels veïns que en van marxar, però la vida d’ara ja no té absolutament res a veure amb la vida rural anterior a aquests anys. Els altres protagonistes són les persones i famílies trobades en els llibres parroquials, i anècdotes trobades en els llibres notarials.

Es van explicar vivències sobretot de la guerra, de la gent que eren amagats en les cases dels pobles i en els masos, les dificultats d’aquells anys, com també les dificultats dels anys de la postguerra. I algunes relacions que surten al llibre amb persones de la Llacuna.

 

Volem agrair des dels Amics de Sant Magí, les atencions rebudes i la bona disponibilitat per muntar l’exposició i per la presentació del llibre. Va ser una trobada molt agradable, i ens vam sentir molt acollits, sempre val la pena una visita a la Llacuna. Creiem que els vincles entre La Llacuna, Sant Magí i Santa Coloma han quedat més reforçats que mai.

L’exposició és a la sala annexa de l’església i es podrà visitar fins el dia 29 d’agost amb el següent horari:

  • de dilluns a divendres, de 18 a 20 h
  • dissabtes i diumenges, de 12 a 14 h
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: Rosa Busquet
foto: Rosa Busquet
foto: tribus de la segarra
foto: Rosa Busquet
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: Rosa Busquet
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra

Amics de Sant Magí.

24 d’agost de 2020