Hieracium pilosella. plantasflores.com

L'art de curar a distància

No se sap ben bé quan l’home va començar a curar a distància, segur que ja fa mil·lennis. Aquesta forma de curar és molt fàcil, només cal que seguiu una tècnica específica. Us direm tots els requisits que calen per guarir a distància, i per això no importa la llunyania, i tampoc cal ni tan sols que conegueu a la persona que voleu curar.
Primer de tot cal saber el mal que té el “pacient”, per tal d’escollir l’oració que cal dir per curar-lo, ja que hi ha oracions que són per un mal concret i d’altres que serveixen per a diversos mals. També pot passar que una persona pateixi una malaltia desconeguda, i aleshores el curador ha d’improvisar i adaptar alguna oració que conegui per alguna altra malaltia; però tant se val, el resultat sempre serà el mateix.(1)
En segon lloc també s’ha de saber el nom i cognoms del malalt, què s’apuntaran en un paperet. I després només us caldrà saber l’oració en qüestió i el ritual que haureu de seguir.
I ara us passarem a explicar tot el que cal fer per curar el mal blanc, també anomenat muguet bucal, que és una malaltia produïda per uns fongs paràsits anomenats (Candida albicans), que són molt habitual en infants i nou-nats, i també en vells mal alimentats. Aquesta afecció es presenta generalment  en la mucosa lingual i bucal i a vegades a tot l’interior de la boca i consisteix en unes plaques blanques que es fan sobre una base ulcerosa. Pot presentar envermelliment, ardor, inflamació, sangrat, pèrdua del gust i dificultat per empassar qualsevol líquid i/o aliment.

I ara, anem per feina: Primer us diré l’oració, després us descriuré la planta què ens cal pel ritual curatiu, a més d’algun altre detall que haureu de tenir present per tenir èxit en tot aquest procés.

Il·lustració: Joan Ballabriga
L’ORACIÓ

EN NOM DEL PARE, DEL FILL I DE L’ESPERIT SANT, AMÉN. Tot seguit es fa el senyal de la creu, i es comença a dir l’oració.

HERBETA QUE DÉU T’HA NAT, DÉU ET CONJURI LA POSSIBILITAT DE CURAR EL MAL BLANC DE LA BOCA DE (aquí es pronuncia en veu alta el nom de la persona afectada), PER CARITAT, VALGAM LA SANTÍSSIMA TRINITAT. (2)

LA PLANTA

Potser el nom més conegut d’aquesta planta, és el d’herba del mal blanc, però també se li diu herba vellutada, orella de rata, pelosella, peludella…i herba cancera o de la cança. Aquests darrers noms li venen perquè es creia que curava el càncer, doncs segons Amades al mig de la fulla hi té una taqueta que recorda la forma que té el càncer. Tot i que per alguns el mal blanc, era una malaltia cancerosa. El nom científic és el de Hieracium pilosella o Pilosella oficinalis.
Aquesta planteta, té unes petites fulles totes plenes d’uns pèls blanquinosos que semblen llengüetes, i és per això que se la va escollir per cura el mal blanc, doncs estava marcada per la teoria del signe. Com que les fulles semblen llengües afectades pel mal blanc, doncs ens indiquen que curen aquesta malaltia.
Aquesta planta també té diverses propietats medicinals, és sudorífica, tònica i expectorant. També es pot utilitzar en cas d’insuficiència cardíaca, en oligúria o edemes a les cames.

EL RITUAL

Durant nou dies s’ha d’anar a un lloc on hi creixin les plantetes que hem dit abans. Aquestes plantes creixen agrupades formant clapes. Millor que sigui un lloc apartat del poble, on pugueu estar tranquils. Prendreu un ganivet, un mocador i el paperet amb el nom del malalt apuntat.
Quan arribeu al lloc, us agenollareu (per això va bé tenir un mocador a mà) i començareu tallant una de les herbetes arran de terra amb l’ajuda del ganivet i la posareu cap per avall, aleshores dieu l’oració i a continuació reseu un parenostre. Aquesta operació la fareu nou vegades. Per tant, heu de dir l’oració nou vegades, i també haureu de resar nou parenostres, tot això durant nou dies seguits.

Aquest ritual la meva mare l’havia fet moltes vegades, i els resultats sempre van ser els mateixos. Vull dir que el pacient sempre es curava. Sempre va dir l’oració per a infants, i des del primer dia ja es notava la millora.
Recordo l’última vegada que va curar del mal blanc a un nadó. Va ser més o menys així. Una amiga de la mare li va dir a la mare d’un nen que tenia aquest problema, que tal persona sabia curar el mal blanc. I hi afegí. Vols que li digui? I l’altra va fer: Sí, sí, diga-li. (es veu que ja feia dies que patullaven amb la malaltia, i la medicina oficial semblava que no funcionava). Quan l’amiga li va dir a ma mare si volia curar al tal nadó, es va molestar una mica, perquè ja era gran i haver de fer durant nou dies tot aquest ritual, ja se li feia feixuc. Però ho va fer! Sé que va anar a prop de poble i a la vora d’un camí es va agenollar i començà el procés. (sé que l’angoixava que la trobessin en aquella situació i “li trenquessin les oracions”, perquè si hagués passat algú, s’haguera pensat que estava tocada del bolet), Però tot va anar bé i també va acabar bé.
Increïble, oi? Però és així. Potser és una curació màgica, o potser és una curació miraculosa?

Hieracium pilosella. Detall

EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT

Com actua la curació a distància? Què la fa possible? És difícil contestar aquestes preguntes!. El més fàcil seria respondre, que no en tenim ni idea. A tot estirar, només podem teoritzar o fer-ne especulacions. 
Primer de tot jo diria  que per efectuar qualsevol curació, la persona en qüestió ha d’estar bé de salut i tenir pau i serenitat interior. A més, ha de tenir una fe, un desig, un sentiment i una seguretat en el que fa inqüestionable. Dit d’una altra manera: ha de creure amb tot el que fa, no pot tenir dubtes ni inseguretats, perquè ella sap amb certesa que quan acabi la novena, el malalt restarà curat gràcies a la intervenció divina.


El guaridor, ben mirat només és un mediador, un canalitzador… un transmissor d’energia. Ell activa
l’’ENERGIA UNIVERSAL que mou i orienta cap a un objectiu concret: EL MALALT.


El terapeuta està en sintonia amb l’univers i amb el camp energètic de la persona que rep el tractament. (de fet, jo crec que l’operador no es fa cap plantejament, no jutja i tampoc es fa cap pregunta…només es limita a seguir el ritual al peu de la lletra…i res més.). Els resultats ja es faran evidents.


(1) Amb tot, però, era convenient saber el mal de l’afectat, perquè saber-lo era conèixer el nom de l’esperit que l’originava i així se’l podia conjurar millor.

(2) Joan Amades també recull una oració a Folklore de Catalunya, que es deia a Barcelona per curar del mal blanc de la boca. Diu així: Herba nada no és anada, / per la virtut que Déu t’ha dada / i si no la tens tota / cura el mal de boca de …
Aquesta oració es recitava set vegades, de genolls davant d’una mata d’herba (no diu quina); cada vegada es trencaven set fulles de la planta i mentre es feia aquesta operació es deien set parenostres a la Santíssima Trinitat.

 

 

Josep Ballabriga Clarasó

8 de desembre 2020