Guy de Maupassant

       

A l’espona del llit

de Guy de Maupassant

Guy de Maupassant és un autor francès de mitjans-finals del segle XIX (1850-1893) amb una biografia i caràcter força peculiars que es reflecteixen en el recull de contes que hem llegit aquest cop al club de lectura. L’autor ens presenta unes escenes quotidianes que esbossen les convencions socials d’aquella època, especialment pel que fa al tema sexual, amb la prostitució sempre omnipresent a quasi totes les històries.

Amb un estil versallesc i virtuós que al principi pot semblar antic i pesat, vas descobrint una ironia i un sentit de l’humor bastant treballat. Els contes potser són excessivament llargs i en alguns casos els falta una mica de ritme, però fan un retrat acurat d’aquells temps i, en general, de les baixeses humanes que ens caracteritzen i poden ser encara ben actuals: hipocresia, egoisme, infidelitat, necessitat de l’eterna joventut, bogeria,…

Trobem crítica social i un bon retrat de la societat d’aquell moment. Les descripcions són encertades i pots arribar a passar una bona estona imaginant algunes situacions esperpèntiques.

 

Marta Ruescas

Primer de maig 2023