Un llibre del Rector de Vallfogona amb uns dibuixos i uns textos excel·lents

Avui us vull parlar un llibre que es va presentar fa poc a Sta. Coloma. Tots sabem que aquest any és el 400 aniversari del poeta i rector de Vallfogona. I ho sabem perquè a Sta. Coloma s’han presentat llibres i s’han fet altres actes commemoratius, i a Vallfogona han fet un treball extraordinari per donar a conèixer el personatge que tradicionalment sempre ha sigut el més conegut i emblemàtic del poble.

Un rector i un poeta popular, pels seus contes, per la seva poesia, per parlar del seu escolà, de la seva majordoma i de moltes més coses. Quan l’església era una estructura compacta, amb uns cànons inalterables existents des de feia segles i que controlava una societat conservadora a qui havien atemorit amb la condemnació de les seves ànimes si no complien amb les normes establertes, apareix un rector diferent dels altres, atrevit, desvergonyit algunes vegades, valent, perquè feia el que volia, i a més, popular. Havia de ser tot un atreviment en aquells anys. Recordem que estem parlant del 1.600.

El llibre del que vull parlar és el que té els textos escrits pel  Domènec Corbella i amb dibuixos de l’artista Francesc Artigau.

El format d’aquest llibre està fet amb molta cura, tanta que es pot dir que s’acosta a la perfecció.  Resulta fàcil de llegir pels dibuixos i pels escrits que emmarquen els versos del rector, uns escrits que et situen a l’època i expliquen els personatges que hi surten i el sentit de cada vers.

 

Domènec Corbella vist per Francesc Artigau el dia de la presentació del llibre

Perquè les històries i contes del poeta són fàcilment llegibles, perquè estan escrits amb una forma popular perquè els poguessin llegir els seus contemporanis i els seus veïns de Vallfogona, però els versos a vegades poden ser més difícils d’entendre’ls. Amb el text que acompanya els versos, aquests esdevenen fàcilment comprensibles gràcies a l’explicació i pel fet d’estar escrits amb un estil que sembla que hagin de ser contemporanis dels versos. Un gran treball el que ha fet Domènec Corbella, uns escrits molt treballats, d’una gran delicadesa, buscant la senzillesa sense perdre però en cap moment un nivell elevat, erudit, i que mostra ser un gran coneixedor del moment històric en què va viure el rector.

Els dibuixos són espectaculars, alguns amb forts colors, d’altres quasi sense, sempre seguint la temàtica dels versos. I un dibuix per cada vers. En una plana un dibuix, en l’altre el vers, situat sempre en diferent lloc, a dalt, al mig, o a la part inferior, sempre envoltat i acompanyat pel text, de manera que visualment resulta molt atraient. Els dibuixos ajuden a fer d’aquest llibre una obra d’art. Una obra d’art tant pels dibuixos com per l’excel·lència dels textos que revaloren els versos del rector. 

Un plaer tenir a les mans aquest llibre.

.

Montse Rumbau

Setembre 2023