fotos tribus de la segarra

El Rector de Vallfogona reviu al Castell

Dissabte passat, cap al vespre, una setantena llarga de persones vam assistir a un acte que s’havia programat per commemorar el quart centenari de la mort del Rector de Vallfogona.

Entre els assistents, la senyora Lurdes Malgrat, directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat, el senyor Josep Corsellas, alcalde de la vila i el senyor Josep M Carreras per part de l’ACBS, que van fer el comiat de la jornada, les presentacions i la introducció del personatge, respectivament.

Aquest centenari ens ho ha fet venir bé per millorar el coneixement d’aquest personatge; en gran part degut a l’empenta que se li ha donat des de les institucions i sobretot a l’esforç que ha fet l’Ajuntament i la població de Vallfogona de Riucorb.

Les aigües que circulen pel terme municipal de Santa Coloma de Queralt no van només a parar al riu Gaià, sinó que en part tiren cap a ponent i vet aquí que ja som a la Vall del Corb.

Però no és només la circumstància geogràfica la que motiva l’interès pel Rector més famós dels voltants, ja que la seva fama ultrapassa les demarcacions locals, malgrat que a vegades les coses més properes o locals no són sempre les més valorades o conegudes.

Parlant d’això, precisament, voldria referir-me a l’actor local Francesc Camins, que ens va oferir una actuació magistral, aquest dissabte.
Ens va fer anar passant per diferents episodis de la vida del Rector, i tot recordant-nos alguns dels seus versos més coneguts, va escenificar un munt de situacions, algunes ben emocionants fins a d’altres, divertidíssimes.

Va ser un vespre on la pedra antiga i les parets de la torre del Castell ens van transportar a una altra època, creant una atmosfera amb ressò de poesia, amb la força i la bellesa de les paraules i la capacitat de l’art per transcendir el temps i l’espai.

Ens ho vam passar molt bé. Un agraïment per l’actor Francesc Camins i l’assistent de so i il·luminació Víctor Alonso.

Va ser una actuació memorable i una sort haver-hi assistit.

Setembre 2023