fotos: tribus de la segarra

El cant de la sibil·la a Sant Magí

Sant Magí 30 de desembre 2023

Fer les coses ben fetes, sovint comporta un risc que a vegades es tradueix en un repte; perquè a conseqüència del sopar-concert que es va fer a manera d’experiment l’any passat, i que va ser prou reeixit, enguany, com aquell que diu a petició popular, s’ha volgut repetir aquella experiència. Així, malgrat la fresca que fa, els Amics de Sant Magí s’han arremangat i s’han posat en marxa.

El resultat ha tornat a ser excel·lent. Molt bon sopar i en bona companyia.

La novetat, aquest cop,  era el cant de la Sibil·la.

Dins de l’àmbit musical a Catalunya, dir Marta Mathéu vol dir un gran nivell de qualitat i un referent reconegut del cant líric. Juntament amb el grup O vos omnes, de qui n’hem lloat l’excel·lència unes quantes vegades amb unes veus espectaculars que han aconseguit un so “propi”, van fer que la interpretació a cappella, com és tradicional, del cant de la sibil·la, ens transportés a una altra època. Amb cada nota semblava ressuscitar una magnificència antiga, enigmàtica i emocionant. Amb les seves veus van fer de pont des de la llunyania del temps fins al present. Aquest text obscur i arcà també ens feia recordar la nostra herència cultural i connectar amb les arrels de la nostra història.
La segona part, amb el títol d’Un Nadal a les índies, O Vos Omnes amb la Marta Mathéu, ens van oferir un acurat repertori de cançons de Nadal de l’altra banda de l’Atlàntic. Podem dir que va ser una troballa; com un viatge a terres llunyanes. Les antigues nadales sud-americanes dels segles XVI i XVII van ser tornades a la vida amb una mestria que va transcendir les èpoques. L’harmonia subtil del clavecí, l’orgue, la guitarra barroca, la viola de gamba i la percussió van teixir una melodia rica i evocadora. Tot plegat ens transportava a un ambient d’una certa esplendor passada. Marta Mathéu i O vos Omnes van interpretar amb alegria i passió aquestes peces musicals, encomanant al públic que, engrescat, va aplaudir amb devoció, provocant els bisos que tothom va agrair.

Fins l’any vinent.

31 de desembre 2023