fotos: tribus de la segarra

 

SAYAKA SHOJI & FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA 

15  de juny. Primer concert de les Nits Musicals Brufaganya,
13è Festival d’estiu ’24

                                                                PROGRAMA

 

 

 Reminiscències de llum                                   A. Bataller

I – La fragilitat de la llum

II – Llum de silenci

III – Flaix

IV – Reflexos d’obscuritat

V – Resplendor

 

 The Four Seasons Recomposed                      M. Richter

 Spring 1 – Spring 2 – Spring 3

Summer 1 – Summer 2 – Summer 3

Autum 1 – Autum 2 – Autum 3

Winter 1 – Winter 2 – Winter 3 

Quina manera més brillant d’encetar la temporada de concerts a la Brufaganya! 

L’obra “Reminiscències de llum” d’A. Bataller va ser un inici palpitant, ple d’emoció i profunditat. Un compositor no ben conegut per molts dels assistents, va resultar ser una gran troballa. Com explicar la llum i el silenci sense paraules? Doncs amb un gran compositor i uns mestres que dominen la tècnica a la perfecció, que fan traslladar l’oient a un món oníric més enllà de la simple posició d’espectador.

 I tot seguit, Sayaka Shoji. Tant com a violinista com a directora, va demostrar una sensibilitat artística poc habitual, que van enlluernar a tots els afortunats que érem a Sant Magí.

Tal com comentaven a palaumusica.cat, “a la història recent de la música simfònica, poques obres han aconseguit el reconeixement que han tingut Les quatre estacions de Max Richter. Una obra que reimagina Vivaldi i que ja s’ha convertit en tot un clàssic de la música.

La violinista Sayaka Shoji, una de les artistes més sol·licitades de la seva generació i habitual d’orquestres com la Filharmònica d’Israel o la Philharmonia Orchestra de Londres, dirigirà el concert des del seu Stradivarius ‘Recamier’ de 1729, en la que serà la seva segona col·laboració amb la Franz Schubert Filharmonia”.

Diguem-ho clarament, ens va entusiasmar l’extraordinària actuació de Sayaka Shoji i la Franz Schubert Filharmonia.

Les “Quatre Estacions Recomposta” de M. Richter van ser interpretades amb una frescor i una vitalitat que, més que donar una nova vida a aquesta obra clàssica, podem referir-nos-hi com una nova creació. Les diferents seccions, des de “Spring 1” fins a “Winter 3”, van ser executades amb una precisió tècnica i una passió que costa encertar els adjectius. Hi havia moments en què l’oïda –o la memòria– reaccionava amb rebel·lia a la innovació, però durava un instant, ja que de seguida t’arrossegava la força electritzant de la interpretació. Cada moviment impulsava l’audiència a través d’un viatge musical ple de matisos i dinamisme.

Com era d’esperar, hi va haver molts aplaudiments per part del públic que omplia el santuari. Després i com obliga la tradició, xocolata desfeta per tothom.

En conjunt, va ser una altra nit memorable que va destacar per la seva excel·lència artística i interpretativa.

Enhorabona als organitzadors i naturalment a Sayaka Shoji i a la Franz Schubert Filharmonia per aquesta magnífica experiència musical que marca l’inici d’una prometedora temporada de concerts.

MÚSICS DE LA FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA

SAYAKA SHOJI
VIOLÍ I DIRECTORA

CLAVICÈMBAL: Raúl Patiño
ARPA: Esther Pinyol
VIOLINS I: Christian Torres, Helena Muñoz, Miguel Angel Castillo i Bernat Piqué
VIOLINS II: Carles Puig, Albert Barbeta, Luis Alfredo Montes i Anna Roca
VIOLES: Sabrina Chauris, Bernat Bofarull, Gemma Pujol i Núria Garcia
VIOLONCELS: Bruno Hurtado, Maria Jesús Coll i Elisa Gonzalez-Pola
CONTRABAIXOS: Felipe Hernán i José Miguel Román