fotos tribus de la segarra

Saurí, un ofici fascinant

Trobada de saurins a Sant Magí de la Brufaganya

Aquest diumenge passat hi va haver una trobada de saurins, emmarcada dins una sèrie de trobades que s’han anat celebrant de tant en tant en diferents llocs del país.

La de diumenge era la quarta i no podien escollir un lloc més adient: Sant Magí de la Brufaganya, Sant Magí, patró dels saurins.

Aquesta trobada va servir per reunir professionals i aficionats de l’art de trobar aigua, i també va permetre reflexionar sobre la rellevància d’aquesta pràctica en la vida quotidiana i en l’agricultura, especialment en les zones de secà.

Els saurins són portadors d’un coneixement històric i un saber ancestral que els permet identificar els llocs més propensos a haver-hi aigua. Aquesta habilitat es basa en una combinació d’observació, intuïció i tècniques anteriors a sistemes més moderns, però que han demostrat la seva eficàcia al llarg dels anys. 

En un moment en què la gestió sostenible de l’aigua és més crucial que mai, el seu saber pot resultar un valor afegit per a les comunitats rurals i urbanes.

Durant la trobada, els saurins assistents ens van explicar els seus orígens com a saurins, com s’hi varen iniciar, els seus èxits i els seus entrebancs també. Van compartir les seves experiències i anècdotes sobre la seva feina i amb demostracions pràctiques in situ, amb l’aportació dels estris que cada u fa servir habitualment i que gentilment oferiren al públic assistent, molt encuriosit per poder veure i practicar com actuen aquests professionals.

Unes varetes de diferents varietats forestals subjectades amb les mans, semblaven tenir vida pròpia i es movien cap a terra quan s’atansaven a un corrent d’aigua subterrani. També pèndols, varetes metàl·liques, etc. Els assistents van poder gaudir de demostracions pràctiques i experimentar personalment aquesta tècnica, que provoca força perplexitat; també algun escepticisme, però sobretot una gran fascinació.

Les pràctiques dels saurins es poden veure envoltades d’un halo de misticisme, ja que sovint els neòfits es pregunten com pot ser que aquestes varetes donin resposta a les intencions del saurí. No obstant això, com bé expliquen els mateixos saurins, si continuen existint és perquè han trobat aigua amb èxit.

El senyor Mariano Bueno, expert en radioestèsia i de molta anomenada, va fer una xerrada oferint una detallada explicació científica del funcionament de la tècnica de buscar aigua.

A alguns dels assistents, no els hi feia res que al voltant d’això hi hagi encara una mica de misteri.

Aquesta capacitat, que en el fons és un coneixement profund de la terra i la seva composició, mereix una valoració que vagi més enllà de la crítica que a vegades rep.

La necessitat d’aigua ha fet que la figura del saurí sigui cabdal en tots els àmbits i no només en el de l’agricultura, que han estat condicionats durant segles d’aquesta mestria per poder excavar pous i mantenir efectives les expectatives de poder gaudir de l’aigua.

Malgrat que el progrés tecnològic ha introduït noves opcions per a la gestió de l’aigua, el saber dels saurins roman com l’element més útil dins del context tradicional.

La trobada de diumenge hauria de servir també com una oportunitat per a fomentar la consciència sobre el valor de l’aigua, un bé cada vegada més exigu i concloure que hem de considerar l’aigua no només com un recurs, sinó com una font de vida. Si bé la pluja és essencial per al creixement dels nostres cultius, la capacitat de localitzar aigua subterrània pot convertir-se en una eina fonamental per a garantir la sostenibilitat d’aquests cultius en un escenari climàtic que esdevé cada vegada més imprevisible.

Imagineu-vos l’escena: Un munt de persones de tot el país, amb pèndols, varetes i filferros a les mans, caminant a poc a poc amb posat misteriós i tombant pels voltants del santuari. Què és tot això?, deia un que venia a buscar bolets. Coses que passen a Sant Magí.

Octubre 2024