foto: tribus de la segarra

Rauric avui. Llorac, Vall del Corb,  a la Baixa Segarra.

20 d’octubre 2024

  • Tal dia com avui de 1939 les forces franquistes afusellaven un home bo; es deia Lluís Solà i fou elegit per aclamació alcalde de Santa Coloma de Queralt. 

  • 11,5° a qarts de vuit del matí. 91% d’humitat relativa. Cel net, fa sol i ha alguns lleganys. Fa una mica de vent de mestral. Arribarem als 21°.

  • Avui és Sant Artemi. Per molts anys.

  • “En els plets, el qui guanya n’ix en camisa”

Bon dia

Santa Coloma de Queralt

La Segarra
República, ocupada, de Catalunya

“No t’han parit per a dormir:
et pariren per a vetllar
en la llarga nit del teu poble”.

Vicent Andrés Estellés

“Cada dia hauríem de sentir una mica de música, llegir una bona poesia, contemplar un quadre bell i si és possible, dir algunes paraules assenyades.”

Johann Wolfgang von Goethe

  Don’t follow me. I’m lost too.

Vés-te’n cada dia al llit sabent una cosa més –o vés-hi amb qui la sàpiga–

Tribus de la Segarra

un-perfekt

“La sort dels altres sempre ens sembla excessiva i, sobretot, immerescuda. Per això l’anomenem sort”

 

Joan Fuster

foto: tribus de la segarra

colors després de la pluja, ara fa un any

santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2023

L’he solcat com el mar dels antics mariners,

i m’he deixat guiar per diferents estrelles.

Recordo una ciutat. De nit, al port,

quan alçàvem els ulls,

el cel semblava una bandera

gegant d’estrelles.

 

Desesperadament, busco que res

del que he estimat es perdi. I que sigui, el final,

just abans que esdevingui obscuritat,

la supernova de la intel·ligència.

 

LA VIDA
Joan Margarit
Un hivern fascinant
foto: tribus de la segarra

paisatge amb floretes

santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2023

Tribu-enigma

El làctic autoritzat, per ser el més saludable.

7 lletres

La solució de l’enigma d’agir dissabte: PARMESÀ

foto tribus de la segarra

ahir, la lluna

santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2024

foto tribus de la segarra

santa fe de montfred avui

civit, talavera

la segarra

octubre 2024

KAP. cartooningforpeace.org

Goita!

 
foto tribus de la segarra

aguiló i el sol ixent avui

des de santa fe de montfred

la segarra

octubre 2024

Le batelier de Mortefontaine. Jean-Baptiste Camille Corot

Jean-Baptiste Camille Corot

A França, Corot preferia les hores d’alba i el crepuscle, quan la llum es difumina, per sortir al camp a pintar. Però a Itàlia va aprendre que el color passava així a ser un factor relatiu, el paper del qual a la tela depenia dels altres tons que l’envoltaven. Amb això no tan sols estava avançant un principi essencial del llenguatge impressionista, sinó de tota la pintura moderna. Les seves pintures destil·laven l’harmonia característica de l’Arcàdia, recordatori clàssic de les seves primeres influències. ca.wikipedia.org

Jean-Baptiste Camille Corot
foto: tribus de la segarra

al matí, aguiló

santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2023

Alphonse Allais (1854-1905)Finals del segle XIX.jpg. Viquipèdia.

Avui cent setanta anys del seu naixement
Alphonse Allais

(Honfleur, 20 d’octubre de 1854 – París, 28 d’octubre de 1905) fou humorista i escriptor.

Famós pel seu humor negre i acerb, Allais també era un especialista de l’absurd. Va formar part de moviment fumista, pintant i escrivint obres absurdes, com la seva tela Collita de tomàquets a la vora del mar vermell per cardinals apoplèctics, o la seva composició musical Marxa fúnebre per als funerals d’un gran home sord, sense cap so, ja que “Els grans dolors són muts”. El 1905 s’assabentà que tenia una malaltia greu, i el seu metge li recomana quedar-se al llit durant sis mesos. Ignorà la prescripció, i continua anant al bar com cada dia; a un amic seu que l’acompanyava li digué “Seré mort! Us fa riure, però a mi no! Demà seré mort!”. I efectivament, l’endemà, 28 d’octubre, moria.
Viquipèdia

foto: tribus de la segarra

la vila

santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2023

geralt

Perquè no saber res no és res, no voler saber res tampoc, però no poder saber res, saber que no es pot saber res, aquest és l’estat de la perfecta pau a l’ànima del negligent cercador.

 

Samuel Becket
Molloy

foto: tribus de la segarra

colors de tardor amb sant miquel de fons

des de santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2024

Lluís Solà Padró, dibuix al natural (14-6-1939) J. Voltas - Arxiu Lluís SolàDibuix a llapis al natural. ca.wikipedia.org.

LLUÍS SOLÀ

“A la meva estimada esposa, als meus estimats fills:

Quan arribi a les vostres mans aquesta carta, la meva carta pòstuma, hauré deixat d’existir. Rebeu amb ella el meu últim alè, estimeu-vos molt, tant com jo us estimo, viviu amb dignitat com jo he viscut i moro. Sabeu prou bé que tinc la consciència neta i tranquil·la i això em dóna enteresa i serenitat completa per arribar a l’últim moment de la meva vida. Seguiu les pràctiques que Crist ens ha ensenyat, no feu cap mal a ningú i feu tant de bé com pugueu. Recordeu-me pel que m’estimeu i no vull que niïn en vosaltres ni rancors ni odis ni remotament cap mena de venjança. La meva resposta al mal que m’han fet, resposta que ha de ser la vostra, és aquesta: Perdó! He viscut honrat, sóc honrat i moro honrat amb la consciència tranquil·la, prompte a comparèixer davant el Tribunal de Déu, l’únic que no s’equivoca. Moro cristianament, reseu per mi, estimada esposa, Carme de la meva ànima, i vosaltres, fills del meu cor. Dediqueu-me un funeral, i és el meu desig que aviseu només la família. He arribat al final del meu destí, trist destí! Estic molt agraït a totes les persones que s’han interessat per mi; feu-los present a totes aquest agraïment donant-los de part meva expressives gràcies. A Josep M. Requesens, especialment, el meu reconeixement més expressiu i sincer, així com a Cèsar, a Josep Pere, a Mundi i a tots els qui us han distingit amb les seves atencions. A tota la família, gràcies per tot. No els esmento perquè al·ludeixo a tots, els meus germans, els teus germans, nebots i altres, a tots els tinc presents en aquests moments, els últims de la meva vida. Adéu esposa meva, adéu fills meus: resigneu-vos. Esposa meva, diposito en aquesta carta un petó que transmetràs als nostres fills amb tot l’ardor del meu cor. Escriviu al meu germà Joan i digueu-li que el seu nom el tinc unit als vostres en aquests moments i que desitjo que ben aviat recobri la llibertat i pugui reunir-se amb els seus. Adéu per sempre. Rebeu milions de besades i abraçades del vostre espòs i pare que us idolatra.

Lluís Solà, Tarragona, Presó de Pilat, en la nit del 19 al 20 d’octubre de 1939″.

Carta –escrita en castellà–, per Lluís Solà, alcalde de Santa Coloma de Queralt, des de la presó de Pilats de Tarragona, la nit del 19 al 20 d’octubre de 1939, quan el posaren en capella, unes tres hores abans de la seva execució.

Més info: ca.wikipedia.org

foto: tribus de la segarra

cal vilanova i sant miquel

montargull, llorac

la segarra

octubre 2024

u_p66g98oss8

Si no hi hagués gent dolenta, no hi hauria bons advocats.

 

Chrles Dickens

foto: tribus de la segarra

dies de boira

santa coloma de queralt

la segarra

octubre 2023

“… Però també moren les paraules totes soles, que passen sovint per una primera fase d’oblit progressiu i acaben finalment com una espècie de romanalla incomprensible del passat”.
 
Antoni Dalmau rodamots.cat
 
 
“No vivim en un país, vivim en una llengua. Una pàtria és això, i res pus”
 
Biel Mesquida, Closca de lletra. VilaWeb

.

parrac

L’abril del 2022 vam anomenar parrac quan parlàvem de cassigall, però li volem dedicar una setmana a parrac per tenir-ne més constància, fent servir el mateix comentari: També cassigall, drapot, pedaç. Totes aquestes paraules, sobretot cassigall i parrac, s’han deixat de fer servir, en gran part perquè ha minvat el seu ús. No es fan servir cassigalls, o parracs com a segona vida de la roba vella, com a estris de neteja, per exemple. Tampoc s’apedaça la roba vella. Vet aquí com van desapareixent certes paraules. No descartem la desídia, és clar, o la mandra. No només la pressió del castellà. Ara, la roba “es trenca”. Ja no es descús, ni s’estripa, ni s’esquinça. Ni se li fa un set.

 

Tuti: bel·líger, gibrell, erigible, irreelegible, reelegible,